Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και της UNICEF «Εγώ και εσύ μαζί για έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς βία και ρατσισμό»

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Να διατηρηθεί μέχρι…………..

Βαθμός Ασφαλείας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ   ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

                                                       -----

 

                               ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

                             Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

                     Δ/ΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

    ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

 

Μαρούσι, 13-11-2013

           ΤΜΗΜΑ Β΄ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Αρ. Πρωτ.   172949/Γ7

                                                           -----

Βαθ. Προτερ.

 

 

Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37

Μαρούσι, Τ.Κ. 15180

Πληροφορίες : Α. Ξυλόκοτα

                           Ε. Τζιβολιά

       Τηλέφωνο   :   210-344 3004        

Fax                 : 210-344 3013

e-mail: t05sde Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .gr

 

 

ΠΡΟΣ:

 1. 1.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Δ/ΝΣΕΙΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
 2. 2.Δ/ΝΣΕΙΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

(Υπόψη Υπευθύνων Αγωγής Υγείας & Σχολικών Δραστηριοτήτων)

 1. 3.ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

       (Μέσω των οικείων Δ/νσεων)

ΚΟΙΝ:

 1. 1.Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας

     Λυκαβηττού 1Α

     Τ.Κ. 106 72, Αθήνα

 1. 2. 2. Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF

Α. Δημητρίου 8 & Τ. Κέννεντυ 37

                             Τ. Κ. 16121, Καισαριανή

 

 

Θέμα: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και της     UNICEF «Εγώ και εσύ μαζί για έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς βία και ρατσισμό»

              

 

             Σας ενημερώνουμε ότι το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η UNICEF ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση των αξιών της ειρήνης, της ανοχής, της διαλλακτικότητας, της αλληλεγγύης και υλοποιούν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εγώ και εσύ μαζί για έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς βία και ρατσισμό» με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών της Δ/θμιας Εκπ/σης της χώρας σε θέματα βίας και ρατσισμού.

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του Προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, με την καθοδήγηση των Εκπαιδευτικών τους και την υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τους, σχετικά με τις παραπάνω αξίες και η κινητοποίησή τους για την ανάληψη δραστηριοτήτων μέσα και γύρω από το σχολείο.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν και τη στηρίζουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Αθλητικοί αγώνες, ποδηλατοδρομίες, θεατρικά παιχνίδια, εκθέσεις φωτογραφίας, και ομιλίες με συμμετέχοντες αθλητές, είναι μεταξύ των πρωτοβουλιών που μπορούν να αναλάβουν τα σχολεία.

           Επιτροπή προσωπικοτήτων με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Παιδείας, θα αξιολογήσει τις Δράσεις των σχολείων και θα βραβεύσει τις καλύτερες από αυτές σε ειδική τελετή με τη συμμετοχή μαθητών, καλλιτεχνών και Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η UNICEF θα παρουσιάσουν μαζί με όλους τους συμμετέχοντες φορείς την πρωτοβουλία σε ειδική τελετή το φθινόπωρο.

 

 

Σχέδιο υλοποίησης Προγράμματος

 

           Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, για δική τους διευκόλυνση, μπορούν να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

 

Βήμα 1ο: Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου ορίζεται ένας εκπαιδευτικός ως υπεύθυνος υλοποίησης του Προγράμματος. Αυτός με τη σειρά του προσδιορίζει μια ομάδα μαθητών που θα συμβάλει με ιδέες και δραστηριότητες στην ανάπτυξη του Προγράμματος. Το Πρόγραμμα μπορεί να αφορά μια ή περισσότερες τάξεις ή ακόμα καλύτερα ολόκληρο το σχολείο.

 

Βήμα 2ο: Η ομάδα έργου των μαθητών αναλαμβάνει να συγκεντρώσει   πληροφορίες σχετικά με τις αξίες της ειρήνης, της ανοχής, της διαλλακτικότητας και της αλληλεγγύης, από τους διαδικτυακούς τόπους της UNICEF www.unicef.gr και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας http://www.olympictruce.org αλλά και από άλλους σχετικούς οργανισμούς και στη συνέχεια να ενημερώσει σχετικά τους άλλους συμμαθητές. Όλοι μαζί θα αποφασίσουν τις δράσεις που θα αναλάβουν.

     Ενδεικτικά :

 1. Συζήτηση στην τάξη για την αξία της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφορετικότητας.
 2. Οργάνωση δραστηριότητας στο χώρο του σχολείου όπως: μουσική παράσταση, θεατρικό δρώμενο, αγώνα δρόμου, ποδηλατοδρομία ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες με θέμα την ευγενή άμιλλα.

 

Βήμα 3ο: Υλοποίηση των δράσεων οι οποίες γίνονται σε ημερομηνία που καθορίζουν τα σχολεία. Η υλοποίηση μπορεί να γίνει και σε μια εβδομάδα ή σε ένα μήνα (που μπορεί να ονομασθεί Ημέρα Δράσης, Εβδομάδα Δράσης κ.τ.λ.), όπως επιθυμεί το σχολείο.

           Ενδεικτικές ημερομηνίες που μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για δράσεις μεμονωμένα ή συνδυαστικά:

 1. 16 Νοεμβρίου       Διεθνής Ημέρα κατά της Μισαλλοδοξίας
 2. 19 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της κακοποίησης του παιδιού
 3. 20 Νοεμβρίου Ημέρα Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Παιδιών
 4. 5 Δεκεμβρίου Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού
 5. 11 Δεκεμβρίου Ημέρα του παιδιού – Ημέρα της UNICEF
 6. 18 Δεκεμβρίου Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες
 7. 20 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης
 8. 8 Μαρτίου Διεθνής Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης
 9. 21 Μαρτίου Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

 

Βήμα 4ο: Παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δράσης τους σε ειδική τελετή στο σχολείο με συμμετοχή όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Βήμα 5ο: Στέλνουν περίληψη της δράσης τους με φωτογραφίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.olympictruce.org το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου 2014 γράφοντας όνομα σχολείου, διεύθυνση, Τ.Κ., τηλέφωνο, όνομα υπεύθυνου εκπαιδευτικού.

Κάθε σχολείο θα αποστείλει συνολικά τις δράσεις του σε ένα έγγραφο.

 

Βήμα 6ο: Ειδική Επιτροπή αξιολογεί τις δράσεις και επιλέγει τις καλύτερες για βράβευση σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2014. Όλα τα σχολεία θα πάρουν αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής.

Περίοδος υλοποίησης του Προγράμματος: Νοέμβριος 2013 - Απρίλιος 2014

 

           Η έγκριση δίδεται για το τρέχον σχολικό έτος 2013-2014.

           Το Πρόγραμμα είναι δωρεάν και προαιρετικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα πραγματοποιηθεί, χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων και μετά από συνεννόηση με τους/τις Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων, ενώ για τη συμμετοχή των μαθητών απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων αυτών. Επισημαίνεται επίσης, ότι κρίνεται απαραίτητη η αποφυγή διανομής οποιουδήποτε υλικού, η οποία αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση, καθώς και η αποφυγή προβολής ή διάθεσης μη εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού υλικού. Η συνεργασία με τους Υπευθύνους Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων της οικείας Δ/νσης κρίνεται απαραίτητη. Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος παρακαλούμε, όπως αποστείλετε στην Δ/νση ΣΕΠΕΔ (Τμήμα Β΄) σχετικό απολογισμό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε:

 

Ελένη Μαλανδράκη

Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Τηλ: 210 36 11 023

Φαξ: 210 36 11 024

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

H ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

 

 

 

                                                                                                      

                                                                                                        ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΞΥΛΟΚΟΤΑ

 

Eσωτερική Διανομή:

 1. 1)Γραφείο Υπουργού

     κ. Κ. Αρβανιτόπουλου

     (ΦΕΣ 316/1-11-2013)

 1. 2)Γραφείο Γενικού Γραμματέα

     κ. Α. Κυριαζή

     (ΦΕΣ 316/1-11-2013)

 1. 3)Τμήμα Αγωγής Υγείας

    & Περιβαλλοντικής Αγωγής